Breathwork

För över 30 år sedan började jag med yoga och upptäckte andningens betydelse för hälsan. Jag praktiserade sporadiskt utan någon större effekt förrän jag på en kurs fem år senare testade frigörande andning. Efter den kursen var jag ”frälst” på andning.

ANDNINGENS BETYDELSE FÖR hälsan och olika andningstekniker har varit känt i flera tusen år inom yogan men till Västerlandet kom det inte förrän på 1960-70 talen, då allt hände på många fronter. Leonard Orr, som 82 år gammal lämnade oss i september 2019, var den som introducerade frigörande andning i väst. Det finns förstås andra spännande andningssätt men just detta är ett enkelt sätt att komma i kontakt med kroppen och eventuella förträngda eller bortglömda känslor. När vi kan frigöra dessa får vi en större förståelse för vårt beteende, våra tillkortakommanden och kan – om vi väljer det – göra en för- ändring i livet. Jag ser det som en storstädning av kroppen, inifrån och ut.


I MITT FALL, när jag för första gången gjorde frigörande andning, hände så otroligt mycket i min kropp, det var som om hela mitt nervsystem omstartades och jag kände mig pånyttfödd. Det gjorde mig även nyfiken på livet på ett sätt som jag inte upplevt innan och gav mersmak att utforska mitt inre, vilket ledde till många resor och kurser runt om i världen.
OM DU SLUTAR andas så dör du och om du blir mer medveten om din andning så lever du mer och framförallt mer närvarande, är min filosofi. Enkelt och egentligen självklart. Andningen påverkar ditt nervsystem – som är det system som står över allt annat i dig. Utan ditt nervsystem skulle du inte ha en fungerande kropp, ingen tänkande och kännande hjärna.
NÄR VI PRATAR om kalla vinterbad så kommer förstås andningen in, andningen gör dig mer närvarande och påverkar din biokemi så till den grad att du förändrar din kroppstemperatur. Du har kanske läst om halv- nakna munkar som sitter och mediterar i Himalaya och snön smälter runt om dem.
I DAG HAR holländaren Wim Hof blivit en stor kändis i sociala medier, då han med andningens hjälp kan gör helt otroliga saker utan att påverkas av yttre omständigheter som kyla, virus och mentala blockeringar. Hans vision och mission är att förändra ett gammalt sätt att förhålla sig till världen. Min mission är liknande, att finna vår fulla potential, detta för ett gemensamt mål, nämligen: fred på jorden.


BREATHWORK, REBIRTHING, pranayama, frigörande andning – kärt barn har många namn, men sammanfattningsvis; utan andning inget liv. Med andningen kan vi faktiskt förändra ända ner på cellnivå. Vi tillför syre till cellernas kärnkraftverk, mitokondrierna som producerar ATP, energi för livet i oss. Mitokondrierna lever på bra mat och syrgas och har du en god balans på det så lever livet gott med dig. Keep on breathing!

Ladda ner hela artikeln nedan!