medicinska reflektioner

Kan Psykedeliska droger bota den ökande psykiska ohälsan?

När jag under 1980- talet började med yoga och meditation kom jag i kontakt med böcker om olika vägar till personlig utveckling. En av författarna var Carlos Castaneda, en antropolog som studerade shamanismen i Mexiko. Han skrev om psykedeliska ämnen från kaktusar och svampar som användes av shamaner för att öka medvetenheten, förstå den sanna verkligheten och kanske rentav möta gud. Samtidigt var jag mycket intresserad av fysik och hur världen och kosmos var uppbyggt, utan att egentligen kunna och förstå fysik. Men, ämnet kittlade mig redan då och i min värld kunde jag se kopplingar till både psykologi, filosofi, religion och spiritualitet.

Idag är fysik och shamanism högaktuella med Roger Penrose som fick fysikpriset och Johan Lundberg på Karolinska Institutet som jobbar med en prövning av Psilocybin mot depression, ett ämne som finns i svampar och säkerligen i många andra växter.

Vi kanske börjar äta flugsvamp igen vad det lider, om nu historien om våra Vikingar stämmer?!

När jag fyllde 50 år fick jag i present av några kollegor en resa till Prag med guidning runt i denna vackra stad. Vi hade också bokat in ett möte med en kille som var intresserad av vår samverkan i ett projekt. Han undrade om vi ville satsa några hundratusen kr för att köpa ett slott och bygga om det till ett behandlingshem.

-Okey, sa vi, berätta mer.  – Jo, sa han, det finns ett ämne som man kan behandla heroinmissbruk med. Missbrukaren tar ämnet under en vecka varje dag och lider helveteskval, men efter en vecka är beroenden borta. Det är som att blåsa ren en dator, hjärnan nollställs. Beroendet är borta men problemet är beteendet och där kommer ni in! Vi använder slottet som bas för att börja med en förändringsprocess av beteendet.

Vi lyssnade men tyckte det lät lite för ekonomiskt riskfyllt så vi tackade för oss och det blev ingen samverkan.

Några år senare blev jag inbjuden till en Ayahuasca-retreat. När jag tagit reda på vad Ayahuasca var såg jag en tydlig likhet med det ämne som varit tänkt att användas i behandlingen i Prag. Det finns tydligen ett ämne i hjärnan som kallas DMT, Dimethyltryptamine och vid det tänkta intagandet av detta shamanistiska the kallat Ayahuasca frigörs DMT och rensar hjärnan.

Nyfiken tackade jag ja till inbjudan och åkte på retreat. Vi mediterade och reciterade mantran och mellan meditationerna så drack vi the. Många gick in i en emotionell process och beskrev efteråt som att det var en reningsprocess, som att bli pånyttfödd. Själv kände jag ingenting men det var en intressant upplevelse och det är alltid fint att träffa de som är lika nyfikna på livet som jag.

Avslutningsvis tror jag att det finns en bortglömd kunskap inom medicin och kanske inom fler områden som nu är på väg in i den moderna vården. Alternativ kompletterande medicin med tusenårig evidens omprövas och måhända blir detta det nya moderna, precis som motion, träning, mindfulness och medicinsk yoga tagit sig in i den konventionella vården.

För att inte missuppfattas vill jag tillägga att jag inte på något sätt är en förespråkare av psykedelier, andra substanser eller droger som en väg till en personlig utveckling.  Nej naturligt skall det vara, det går lika bra med, kanske inte selleri, men med andning!