Den ordlösa kommunikationen

En intressant artikel om kommunikation och ledarskap kom i mitt flöde den 1 april, här kommer delar av den:

Nu gäller Paleo ledarskap säger forskare i USA som har tagit fram ett nytt ledarskapsprogram inspirerat av stenåldersdieten Paleo. ”I oroliga tider behöver människor ett enkelt och tydligt ledarskap”, säger May Djouker, professor vid Institute of Psycho-Leadership i Silicon Valley. I programmet får deltagarna träna på språklösa ljud och kroppsspråk.

”Stenåldersmänniskorna var fantastiska på att grymta, ryta, smacka och stöna i olika tonarter för att få sin vilja igenom. Med en snabb grymtning och blottade tänder kunde de leda en grupp snabbt och effektivt mot målet utan att ödsla tid på långa samtal för att lösa konflikter och andra problem som hela tiden uppstår i grupper. Vi kan lära oss mycket av dem”, säger Djouker.

Paleolitiskt ledarskap innebär ökat fokus på den språklösa kommunikationen. Korthuggna läten tillsammans med tydlig mimik och bestämt kroppsspråk. Syftet är att du ska få med alla på tåget så snabbt som möjligt och sedan jobba mot målet utan störande avbrott som konflikter och svåra samtal.

Avslutningsvis, april april det finns inget sånt som paleolitiskt ledarskap, åtminstone inte vad de som skrev artikeln eller jag känner till. Slut.

Ett aprilskämt, visst, men tänk om det egentligen är så vi faktiskt kommunicerar under ytan, det sägs ju att 20-30 % av vår kommunikation är verbalt och resten, 70-80 % är annat.

Jag vill förtydliga detta, innan vi hade det moderna språket för många hundratusentals år sedan eller för bara några år sedan, alltså innan vi började prata, var kommunikationen av ett helt annat slag, icke verbal. Vi tror många gånger att det vi säger är det vi kommunicerar men samtidigt vet vi om förhållandet 80-20 % som forskningen säger. Att lära sig den ordlösa kommunikationen är både spännande och roligt och en väg till självkännedom och självreflexion.

Jag erbjuder kurser i icke verbal kommunikation då vi använder kroppen, tonläget, ljud utan erkänt språk, sk Gibbrish. En spännande teatralisk utbildning som tar dig utanför din trygghetszon vilket du redan gjort om du anmält dig till kursen.

En dag på okänd mark.

Tid: 31 augusti

Plats: Lomtjärn Retreat & Konferens, Åhvägen 50, Njurunda Sundsvall

Kostnad: 1890 Sek exkl. moms. Lunch och fika ingår

Program

09.00 Fika

09.15 Introduktion och presentation

09.45 Teori och praktiska kommunikations övningar verbala och icke verbala.

12.00 Lunch

13.00 – 17.00 Teori och praktiska kommunikations övningar verbala och icke verbala.

Möjlighet att stanna kvar och basta för den som vill.