Människan en energivarelse

I skrivandets stund sitter jag på ett tåg och har ett par barnfamiljer i samma vagn. Jag som alltid varit intresserad av hur vi människor fungerar ser detta som ett ypperligt tillfälle att i verkligheten studera relationen mellan barnen och föräldrarna. Barn kan vara skitjobbiga och speciellt i nya spännande miljöer som på ett tåg. De är så fulla av energi, vilja, nyfikenhet, rörelse, rop och skrik. De vill upptäcka och utforska denna nya situation som det är att åka tåg för kanske första gången. Jag känner så väl igen det från när mina barn var små, det är inte alltid lätt att vara förälder och det är en balansgång mellan att bejaka och sätta gränser.

Det som är intressant är vad som händer i barnet när de får höra kommentarer som: ”Du behöver inte skrika! Försök att sitta still nu! Sjung inte så högt! Att du alltid skall.. ” etc..

Du fattar! Vi vuxna har förstås varit med om samma sak en gång i tiden. Människan är en energivarelse och vad som händer i ovan beskrivna situation med många liknande är att energin i människan reduceras.

Om vi leker med tanken att en 0-2-åring har 100% energi och när hen kommit upp i 10-12 års åldern så har energin reducerats till 50% och som vuxen har vi kanske bara 10-30 % av den potentiella energin kvar. Som tur är så går det att hitta tillbaka till den ur-energi som vi en gång haft.

Sättet att hålla inne energin är att spänna kroppen, hålla andan och vara tyst vilket förstås över tid påverkar vår hälsa på olika sätt. Vi kan ha fått ryggproblem, andra kroppsliga symptom eller speciella beteenden.

Om vi vänder på förloppet genom att göra tvärtom, röra på oss, (promenera är bra men dansa är bättre), andas och använda rösten händer kanske något i oss? Det gjorde det i iallafall i mig. Några av verktygen som jag använder mig av är Rörelse Andning och Röst för att hjälpa människor att få mer energi. Vi är olika som individer men kan det vara värt ett försök om du vill ha mer energi? Vill du ha tips, bara hör av dig eller kolla in några klipp på Youtube som jag la ut för många år sedan. Skrattyogan är en av favoriterna som jag verkligen kan rekommendera, se filmen på Youtube.

Allt gott och ha en toppen kul arbetsvecka eller sportlovsvecka! //Roger