Mera må-bra stoff

I början av 80- talet deltog jag i en yogaklass med några få andra och lärde mig olika tekniker för att komma i kontakt med mitt inre. Redan då märkte jag att dessa till synes enkla rörelse och andningsövningar påverkade mig på djupet, men jag tog ingen större notis om det då. Jag stod på huvudet och satt i lotusställning och omgivningen tyckte väl att jag var lite suspekt, ”tror du på sånt där Österländskt flum ” var kommentarer jag kunde få.

Nu 35 år senare och många erfarenheter rikare kan jag landa i dessa rörelser och andningsövningar på ett betydligt mer avslappnat och djupare plan. En upptäckt som jag gjort är att dessa övningar frigör ämnen i hjärnan som också frigörs när vi röker eller dricker alkohol så varför inte växla aktivitet då ju effekten är densamma.

Upptäckten har jag förstås fått genom egna erfarenheter vilket gjort att mitt intresse för alkohol och nikotin avtog för över 20 år sedan. Den starkaste kopplingen var när jag arbetade med en grupp missbrukare under tillfrisknande då en av gruppdeltagarna efter en andningssession sa: ”Det här är ju lika bra som att röka en bra holk”

Den kommentaren var starten till föreläsningen: ” Från Droga till Yoga”

Tips: Gör andningsövningar så frigör du signalsubstansen dopamin 😊

Trevlig helg!

Roger